Meer dan 10 miljoen banen!

Uitzendkrachten grootste bijdrager aan sterkste banengroei in 4 jaar tijd

Vorige week publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), over het laatste kwartaal van 2015, de sterkste banengroei in vier jaar tijd. Het aantal banen is voor het eerst opgelopen tot meer dan 10 miljoen.

Banengroei vooral dankzij uitzendkrachten

De grootste bijdragers aan de sterke banengroei waren, net als over geheel 2015, de uitzendkrachten. Het aantal banen in de uitzendbranche groeide het afgelopen jaar met maar liefst 75.000, ofwel 12 procent. Andere bedrijfstakken met een substantiële banengroei in het laatste kwartaal van 2015 waren Handel, vervoer en horeca en Zakelijke dienstverlening (excl. uitzendbureaus).

Vaste versus flexibele aanstellingen

Het aandeel van werknemers met een vast contract blijft, net als de afgelopen jaren, afnemen. Eind 2015 had maar liefst 28 procent van alle werknemers een flexibele aanstelling.

Groei aantal vacatures

Voor het tiende kwartaal op rij stijgt het aantal vacatures. Eind 2015 telde het CBS 143.000 vacatures; ruim 50.000 meer dan tweeëneenhalf jaar daarvoor. Het grootste aantal vacatures bevond zich eind 2015 in de Handel (27,2 duizend), Zakelijke dienstverlening (26,9 duizend), Zorg (16,6 duizend), Informatie en communicatie (12,0 duizend), Industrie (11,9 duizend) en Horeca (11,5 duizend). Relatief gezien bevinden zich de meeste vacatures binnen de Informatie- en communicatiesector; per 1.000 banen zij hier nu 48 vacatures.

Flexibility, aanjager van banenmotor

Léon Verhaar, oprichter en directeur van de Flexibility Groep, ziet bovenstaande positieve economische ontwikkelingen ook duidelijk terug binnen zijn organisatie. Het aantal zelfstandige ondernemers dat nu een eigen Flexibility uitzendbureau runt, is in 2015 verder gegroeid. Stuk voor stuk gedreven en passievolle ondernemers die dicht bij de opdrachtgevers en werkzoekenden in hun regio staan. Het aantal vervulde vacatures met flexibele arbeidskrachten, hebben wij hierdoor het afgelopen jaar weer sterk zien toenemen. Ook voor 2016 zijn de verwachtingen van Léon positief: “De groeiende vraag naar flexibele arbeid vereist steeds kortere lijnen met zowel werkgevers als kandidaten. Met onze  regionale carrièreadviseurs bieden we een professionele ondersteuning aan het lokale bedrijfsleven bij al hun personele vraagstukken. Wij verwachten de komende jaren niet alleen een groei van het aantal arbeidsbemiddelingen, maar willen ook het aantal Flexibility-ondernemers verder uitbreiden in 2016”.

Meer weten wat Flexibility voor u kan betekenen voor de invulling van uw personeelsbehoefte? Neem direct contact op met uw regionale Flexibility carrièreadviseur.

Interesse om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan bij Flexibility? Ga naar: StartEigenUitzendbureau.nl

© Flexibility 2016