Ontslag vereenvoudigd? Vergeet het maar! 

Met de verandering van het ontslagrecht per 1 juli 2015, dachten veel werkgevers goedkoper uit te zijn bij het ontslaan van medewerkers met een lang dienstverband. Voor de zogenaamde “gouden handdruk” geldt immers een maximum van € 75.000,00 (per 1 januari 2016 verhoogd naar € 76.000,00). Hierbij wordt niet langer gesproken van een ontslagvergoeding, maar van een transitievergoeding.

In de praktijk blijkt het “makkelijk ontslaan” van medewerkers tegen gelimiteerde kosten een stuk genuanceerder te liggen!
Deze week stond in de Volkskrant te lezen dat veel werkgevers, waaronder Rabobank, FloraHolland en zelfs de grootste vakbond van Nederland, de FNV, de afgelopen maanden zijn geconfronteerd met de keerzijde van het nieuwe ontslagrecht. Als gevolg van de nieuwe ontslagregels, werden zij gedwongen om door te gaan met medewerkers waar zij afscheid van wilden nemen of moesten zij substantieel hogere afkoopbedragen bieden dan de wettelijk geldende transitievergoeding.

Het werd toch makkelijker om van personeel af te komen?
Ja, de regelgeving is vereenvoudigd en de transitievergoedingen zijn gemaximeerd. Echter, per 1 juli blijken kantonrechters een stuk kritischer te kijken naar ontslagzaken! Daar waar dit vóór de ingang van het nieuwe ontslagrecht uitzonderlijk was, geven rechters de afgelopen maanden steeds vaker geen toestemming voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. De reden: het ontbreken van een zorgvuldig en stevig dossier, met duidelijke en wettelijke gronden voor het ontslag. De rechter mag zich immers geen billijkheidsoordeel meer geven, maar moet zich strikt aan de gedetailleerde wettelijke ontslagcriteria houden.

Uit een analyse eind vorig jaar van ontslaguitspraken sinds de inwerkingtreding van het nieuwe ontslagrecht, blijkt dat maar liefst 40% van de ontslagaanvragen wordt afgewezen door de rechter.

Na een afwijzing van het ontslag door de kantonrechter, resteert de werkgever de volgende opties:

  • Het continueren van het dienstverband en het opstarten van een verbetertraject met de medewerker. Dit werkt in de praktijk erg lastig, aangezien het geloof en vertrouwen door de rechtsgang nadrukkelijk zijn aangetast.
  • Het alsnog met de medewerker tot overeenstemming komen over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst, maar dan tegen een extra financiële vergoeding.

Dossieropbouw belangrijker dan ooit
Een zorgvuldig personeelsbeleid en een gestructureerde en consistente opbouw van een personeelsdossier zijn dus belangrijker dan ooit voor werkgevers.

Enerzijds een ontwikkeling waarbij goed werkgeverschap wordt “beloond”; anderzijds een verplichting en risico waar je als ondernemer niet in alle gevallen direct op zit te wachten.

Wel de lusten, niet de lasten
Met het inzetten van personeel op uitzend- of detacheringsbasis, profiteert u niet alleen van de mogelijkheid om personeel flexibel in te zetten, maar mijdt u ook belangrijke werkgeversrisico’s en –verplichtingen.

Flexibility bespreekt graag de mogelijkheden met u. Wij zorgen altijd voor de juiste match tussen werkgever en kandidaat. Daarbij combineren we de kennis van een grote organisatie met de kracht van lokaal ondernemerschap. Bij Flexibility heeft u altijd één aanspreekpunt. Wat uw personeelsvraag ook is, onze gedreven zelfstandig ondernemers helpen u graag verder.

 

Wilt u meer te weten komen over het ontslagrecht en de transitievergoeding?

Neem contact met ons op!

© Flexibility 2015